Onze initiatieven
Afval als grondstof
De wereldbevolking groeit en dit heeft grote gevolgen voor het milieu. Om voor voldoende voedsel, water en welvaart in 2050 te zorgen, moeten we overschakelen van een lineaire naar een circulaire economie. In een circulaire economie is er geen verspilling. We streven naar een fundamentele overgang in de manier waarop materialen door de samenleving bewegen. Het gaat niet alleen om recycling en hergebruik van materialen, het omvat ook herstructurering van productie- en distributiesystemen om te voorkomen dat afval überhaupt wordt geproduceerd.
Betalen per gebruik
Het Pay Per Use initiatief maakt het voor leveranciers mogelijk om diensten aan te bieden in plaats van producten. Door de ontwikkeling van een online op blockchain-based gebaseerde omgeving worden de kosten van een dienst duidelijk en voorspelbaar. Bovendien maakt het platform betrouwbare samenwerking met andere dienstverleners mogelijk.
Green Booster
Green Booster probeert investeringen in innovatieve, duurzame projecten toegankelijker te maken voor grote investeerders. Green Booster verbindt investeerders en projecteigenaren op een digitaal platform. Green Booster zorgt voor de eerste realiteits- en kredietwaardigheidscheck van de investering. Deze controle is gebaseerd op een blauwdruk, die zich vooral richt op schaalbaarheid.
Klimaat neutrale omgeving
De gebouwde omgeving in Nederland is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van het totale energieverbruik. Een groot deel van dit energieverbruik is verstopt in het verwarmen van huizen en kantoren. Er is een geweldige kans om de gebouwde omgeving energieneutraal te maken. Dit doel kan worden bereikt door nieuwe technologieën en concepten te gebruiken om de warmtevraag in bestaande huizen en gebouwen te verminderen, terwijl het niveau van wooncomfort wordt gehandhaafd of zelfs verbeterd. Daarbij zullen we duurzame of CO2-arme energiedragers moeten gebruiken - zoals restwarmte, biogas, geothermische energie en elektriciteit uit hernieuwbare bronnen - om het gebruik van aardgas te vervangen.
Van asbestdaken tot zonnedaken
De ambitie is om een nieuw bedrijfsmodel te vinden waarbij asbestdaken duurzaam worden vervangen door zonnedaken. Het vervangen van asbestdaken door zonnedaken gebeurt al op regionaal niveau, maar het doel van dit initiatief is om deze activiteiten op te schalen en alle asbestdaken te vervangen voor zonnedaken voor het einde van 2023.
Duurzame woningen
Dit initiatief probeert energie-efficiëntie onderdeel te maken van het kopen van een huis. Door makelaars, projectontwikkelaars en woningcorporaties erbij te betrekken, kunnen we het bewustzijn over energie-efficiëntie eerder in het proces en in de keten vergroten. Dit stelt hypotheekaanbieders in staat huizenkopers te stimuleren energiebesparende maatregelen te nemen.
Greening The City
Beleggers hebben meestal grote onroerend goed portefeuilles en zoeken naar manieren om de waarde van het onroerend goed te verhogen. Dit initiatief was bedoeld om te onderzoeken of een tool of model dat inzicht geeft in de toegevoegde waarde van beleggen in groen, tot meer investeringen in groen zou leiden.
Digitaal huisbestand
De ambitie is om een digitaal huisbestand te ontwikkelen dat aan de bovengenoemde eisen voldoet. Door een woningbestand te creëren probeert dit initiatief huiseigenaren te stimuleren om duurzame maatregelen door te voeren in hun huis.
Dienst Landelijke Energietransitie
De ambitie is om een schaalbare oplossing te creëren en te laten zien dat woningen gasvrij en energieneutraal kunnen worden gemaakt met een minimale investering.
Koolstofneutrale omgeving
De ambitie van dit initiatief is om een groter bewustzijn te creëren bij huiseigenaren over lokale warmte.
Duurzame mobiliteit
Duurzame mobiliteit bestaat uit initiatieven die helpen om het vervoer van mensen en goederen efficiënter, duurzamer, energiezuiniger en milieuvriendelijker te maken. Geautomatiseerde logistiek, CO2-neutrale voertuigen, datagestuurde logistiek en gezamenlijk gebruik van auto’s zijn slechts voorbeelden van manieren om deze overgang plaats te laten vinden.
Green Hydrogen
H2Fuel is een Nederlandse organisatie met een nieuwe doorbraaktechnologie die compacte opslag van waterstof in de vorm van korrels mogelijk maakt. Onze ambitie is om de groene waterstof economie te stimuleren door pilots uit te voeren voor de technologie van H2Fuel vervolgens op te schalen.
Slimme energiesystemen
Onze energievoorziening is in transitie. De hoeveelheid energie uit hernieuwbare bronnen zoals zon, wind, waterkracht, biomassa en geothermische energie neemt toe. Dit valt samen met een snelle groei van het aantal lokale initiatieven die duurzame energie opwekken. Naar verwachting neemt het gebruik van elektriciteit de komende jaren toe als gevolg van onder andere de overstap naar elektrisch rijden en elektrische verwarming. Vanwege deze ontwikkelingen moeten we een manier vinden om vraag en aanbod van energie op elkaar af te stemmen, zowel qua tijd als op locatie. Dit vereist slimme oplossingen die de flexibiliteit van het energiesysteem vergroten.
Mission Control SDG7
Mission Control SDG 7 is opgezet om per land het doel te behalen om voor iedereen ter wereld schone en betaalbare energie te faciliteren voor 2030. Mission Control SDG7 is het “Houston” van de energietransitie.
Vanuit de huidige stand van het land worden scenario’s geplot en de noodzakelijke acties ingezet en begeleid.
Petaplan Nederland
Het doel van het Petaplan is om meer duurzame energieopwekking te realiseren met externe partijen, op het grondgebied van Rijkswaterstaat en ProRail.
Circulaire herstelstraat
De ambitie is om kansen te creëren om de beschadigde objecten te verzamelen en op een circulaire manier te repareren. Op deze manier kan het object zijn waarde behouden, wat volop mogelijkheden biedt voor nieuwe bedrijfsmodellen.
Stedelijke voedselfabriek
De ambitie is om circulaire zelfvoorzienende gebouwen te creëren die financieel haalbaar zijn. Circulaire zelfvoorzienende gebouwen maken namelijk een volledig geïndustrialiseerde voedselproductie dicht bij de consument mogelijk.